Tevékenységünk

A nemzetközi tendenciáknak megfelelően Magyarország kiemelten kezeli az elektromobilitás fejlesztését, amely együtt jár az infrastruktúra, a forgalomszervezés, a hálózatüzemeltetés és a szabályozói rendszer átalakításával. Az elektromobilitás hazai elterjedése, a szükséges infrastrukturális és szolgáltatási feltételek biztosítása és átfogó kezelése csak állami kontroll mellett biztosítható. Annak érdekében, hogy a hazai e-mobilitási tudás és kompetencia egy helyen összpontosuljon, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kezdeményezésére 2016-ban létrejött a 100 %-ban állami tulajdonban álló e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft. Küldetésünk, hogy szerepet vállaljunk az e-mobilitás széleskörű hazai elterjedésében, az e-mobilitási szereplők összefogásában és az ehhez kapcsolódó feladatok megvalósításában.

Feladataink

E-töltő infrastruktúra kiépítése 

Az e-Mobi Nkft. elsődleges küldetése a felhasználók számára komfortos szolgáltatást biztosító töltőhálózat kialakítása, olyan nemzeti infrastruktúra rendszer felépítése, mely hosszútávon képes hatékonyan működni, fejlődni. A töltőhálózat fejlesztésének legfontosabb hatása, hogy elősegíti az elektromos gépjárművek használói körének bővülését, mivel egyre több potenciális érdeklődő számára válik elérhetővé a közlekedés ezen új, környezettudatos formája.

E-töltő üzemeltetés

Részt veszünk az ország teljes területét behálózó elektromos autó töltőberendezések hálózatának üzemeltetésében. Szolgáltatásaink kiterjednek mind a műszaki, mind a villamos energia szolgáltatások területére. Budapesti és vidéki önkormányzatokkal való folyamatos kapcsolattartásnak és partneri viszonynak köszönhetően átvállaljuk az elektromobilitás alapját képező töltőberendezés-hálózat üzemeltetési költségét. Rendelkezésre állunk partnereink számára szakmai, üzemeltetési kérdésekben. Állami szerepvállalóként segítünk az elektromobilitási piac kezdeti szakaszában való kockázatok leküzdésében és kérdések megválaszolásában. 

Nemzeti E-Mobilitási Platform megvalósítása

Az elektromos járművek használatához szükséges alapvető töltő-infrastruktúra kiépítésével párhuzamosan létre kell hozni a Nemzeti E-Mobilitási Platformot, amely országosan egységes, minden szereplő számára nyitott, átlátható integrációs felületként jelenik meg az e-mobilitás piacán. A Platform átfogóan és átláthatóan lesz képes kezelni az e-mobilitás piacán megjelenő töltő-infrastruktúra kialakításában, üzemeltetésében és fenntartásában érintett szereplők feladatait, továbbá a töltő infrastruktúra használatával kapcsolatos fizetési megoldások és az e-mobilitás szolgáltatás igénybevételével kapcsolatos ügyfélkezelései feladatokat. A Platform szerver szinten képes lesz integrálni az e-mobilitási szolgáltatások igénybe vételéhez szükséges valamennyi elektronikus fizetési rendszert és alkalmazást (NFC alapú kártya, Nemzeti Egységes Kártyarendszer, applikáció, SMS fizetés).

Elektromos autók elterjedésének segítése

Mivel egy kialakulóban lévő piacról van szó, amely technológiai (ár)színvonala és hálózati infrastruktúrája nem versenyképes még a hagyományos technológiákkal szemben, a megújuló energia támogatásához hasonlóan, a kezdeti időszakban központi beavatkozásra van szükség. Az elektromobilitás hazai elterjedésének előmozdítása érdekében a Nemzetgazdasági Minisztérium 2016 októberében pályázati kiírást tett közzé, az újonnan vásárolt tisztán elektromos autók ártámogatására Elektromos gépkocsi beszerzésének támogatása címmel, magánszemélyek és vállalatok részére. 2016. október 27-től a magyar állam maximum 1,5 millió forinttal vagy a bruttó ár 21%-ával támogatja az elektromos autók vásárlását. Az e-Mobi Nkft. látja el a Nemzetgazdasági Minisztérium által meghirdetett, elektromos gépjármű vásárlásokhoz kapcsolódóan igényelhető támogatásokat célzó ösztöntő pályázatok lebonyolítói feladatait.

A kormány célja, hogy az elektromos járművek aránya a központi költségvetési szervek és az állami tulajdonban lévő gazdasági társaságok által használt személygépjármű flottában 2030-ra elérje a 30%-os arányt. Ennek érdekében az e-Mobi Nkft. 2017-ben elindította a kormányzati elektromos gépjármű flotta projektet. Ennek eredményeként folyamatosan növekszik az állami járműflottában az elektromos meghajtású járművek aránya.

Társadalmasítás, ismeretterjesztés

Az e-Mobi NKft. tevékenységének szerves részét képezi a társadalmi edukáció, melynek eredményeként egyre több tudatos vásárlói döntés születhet meg, illetve hosszútávra meghatározza a felnövő generációk gondolkodását. Szeretnénk megszólítani a különböző életkorú és különböző érdeklődésű lakosságot: azokat, akik autóvásárláson gondolkodnak és a jövő autós társadalmát egyaránt. Ennek érdekében rendezvényeket, konferenciákat szervezünk. Az elektromos autózás napjainkra életstílussá, (környezet)tudatos választássá vált. Innovatív, 21. századi választ jelent korunk kihívásaira. Az a célunk, hogy minél többekkel megosszuk azt az élményt, amit egy elektromos autó vezetése jelent.

Az oldal sütiket használ működéséhez. Az oldal használatával hozzájárul, hogy az sütiket tárolhat számítógépén.