A mai naptól izgalmas helyszín várja mindazokat, akik szeretnének többet megtudni az elektromos autózásról, az elektromos közösségi közlekedésről, a jövő okos város megoldásairól és az elkövetkező évtizedeinket meghatározó új technológiákról. Budapesten, a Millenáris „B” épületében kapott helyet az ország első olyan állandó helyszínen üzemelő kiállítótere, amely az elektromobilitásról szól.

A maga nemében egyedülálló Elektromobilitás Látogatóközpont egy modern, 21. századi bemutatóterem, amely naprakész technológiai és piaci információkkal, látványos vizuális elemekkel és számos kipróbálható eszközzel segíti az elektromos autó használattal kapcsolatos pozitív szemléletformálást. A Látogatóközpontot a Nemzetgazdasági Minisztérium és az e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft. hozta létre.

 Ugron Gáspár Gábor, az e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója köszöntő beszédében kiemelte: az a cél, hogy sok fiatal és felnőtt, aki érdeklődik az elektromobilitás iránt, ellátogasson ide és úgy szerezzen új ismereteket, hogy közben élménnyel is gazdagodik.

 A Látogatóközpontot Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nyitotta meg. A tárcavezető az eseményen elmondta: a járműgyártás jövője kétség kívül az elektromos járművek gyártásában, az elektromobilitásban, az automatizált, autonóm vezetési rendszerekben, illetve az ezek térnyerését elősegítő fejlesztésekben rejlik. Kiemelte: Magyarország fontos szerepet kíván betölteni a modern elektromos és önvezető járművek fejlesztésében, ez elsőrendű gazdasági érdekünk.

 A megnyitó ünnepségen bejelentették az e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft. elektromobilitás nagyköveti programjának elindítását, melynek célja az elektromos közlekedés népszerűsítése, minél szélesebb körben való megismertetése. Az első két elektromobilitás nagykövet Zsédenyi Adrienn, Zséda énekesnő, valamint Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője, akik Varga Mihálytól vették át az elektromobilitás nagyköveti okleveleket.

A több, mint 200 négyzetméteres látogatóközpont nagyobb termében az érdeklődők megismerkedhetnek az elektromos autó, az elektromos robogó és az e-töltők felépítésével, működésével. Lehetőségük nyílik kipróbálni a könnyű elektromos járműveket, egy Formula-E versenyautó szimulátort, megismerhetik az intelligens városi megoldásokat, valamint az úgynevezett okos otthon és V2G technológiát. A teremben számos edukációs tartalommal ellátott interaktív felület várja a fiatalabb és idősebb korosztályt, többek között az elektromos autók történetéről, működési elvükről, előnyeikről, vagy épp az elektromos autóhasználathoz kapcsolódó nemzetközi trendekről, előrejelzésekről.

 A kisebb terem úgy lett kialakítva, hogy abban látogatócsoportok, iskolai osztályok számára rendhagyó tanítási órákat, előadásokat is meg lehessen tartani. Az élményt robotok, VR szemüvegek, szimulátorok, önjáró kisautók, fizikai jelenségeket bemutató installációk, energiatárolást bemutató interaktív tábla teszi teljessé.

 A Látogatóközpont hétfői napokon 14.00-18.00 között, a hét többi napján 10.00-18.00 óra között lesz nyitva és díjmentesen látogatható.

 

A képeket az NGM készítette.