Tevékenységeink

2017-03-22 10:07:54

Pályázatok

Az elektromobilitás hazai elterjedésének előmozdítása érdekében a Nemzetgazdasági Minisztérium 2016. októberében pályázati kiírást tett közzé, az újonnan vásárolt tisztán elektromos autók ártámogatására Elektromos gépkocsi beszerzésének támogatása címmel, magánszemélyek és vállalatok részére.  A pályázat lebonyolítója az e-Mobi NKft.

A támogatás mind újautó, mind tesztautó vásárlás esetén alkalmazható.

A támogatás mértéke a beszerzés időpontjában érvényes bruttó eladási ár 21 százaléka, de legfeljebb 1,5 millió forint lehet. Bruttó 15 millió forintot meghaladó eladási árú elektromos gépkocsi beszerzésére a támogatás nem vehető igénybe.

A villanyautós közlekedés széleskörű elterjedését több tényező is nehezíti, például a töltő infrastruktúra hiánya és a kisebb hatótáv miatti félelem, aggodalom. A közeljövőben azonban mind több töltőpont telepítése várható. Az ugyancsak az e-Mobi NKft. által lebonyolított „Jedlik Ányos Terv” Elektromos töltőállomás alprogram helyi önkormányzatok részére című pályázat kapcsán az egyes önkormányzatok töltőtelepítési támogatásban részesülhetnek. A támogatást igénybe vevő önkormányzatoknak vállalniuk kellett a zöld rendszámos autók számára biztosított ingyenes parkolást.

 

Töltőinfrastruktúra kiépítése.

Az e-Mobi Nkft. elsődleges küldetése a felhasználók számára komfortos szolgáltatást biztosító töltőhálózat kialakítása, olyan nemzeti rendszer felépítése, mely hosszútávon képes hatékonyan működni, fejlődni.

A töltőhálózat fejlesztésének legfontosabb hatása, hogy elősegíti az elektromos gépjárművek használói körének bővülését, mivel egyre több potenciális érdeklődő számára válik elérhetővé a közlekedés ezen új, környezettudatos formája.

Első lépésként a nagyvárosokban, nagy látogatottságú közintézményeknél, közkedvelt szabadidős célpontoknál tervezünk töltőhelyeket létrehozni, valamint fejlesztjük az ország átjárhatóságát biztosító hálózatot is az autópályák és a nagyobb forgalmú főutak mentén.

Közreműködünk abban, hogy minél egységesebb, a hazai lakosság életét megkönnyítő szolgáltatást teremtsünk.

 

Elektromos töltő üzemeltetés

A következő 5 évben részt veszünk az ország teljes területét behálózó elektromos autó töltőberendezések hálózatának üzemeltetésében. Szolgáltatásaink kiterjednek mind a műszaki, mind a villamos energia szolgáltatások területére. Budapesti és vidéki önkormányzatokkal való folyamatos kapcsolattartásnak és partneri viszonynak köszönhetően átvállaljuk az elektromobilitás alapját képező töltőberendezés-hálózat üzemeltetési költségét. Rendelkezésre állunk partnereink számára szakmai, üzemeltetési kérdésekben. Állami szerepvállalóként segítünk az elektromobilitási piac kezdeti szakaszában való kockázatok leküzdésében és kérdések megválaszolásában.

 

Nemzeti E-Mobilitási Platform

Az elektromos járművek használatához szükséges alapvető töltő-infrastruktúra kiépítésével párhuzamosan létre kell hozni a Nemzeti E-Mobilitási Platformot, amely országosan egységes, minden szereplő számára nyitott, átlátható integrációs felületként jelenik meg az e-mobilitás piacán.

A Platform átfogóan és átláthatóan lesz képes kezelni az e-mobilitás piacán megjelenő töltő-infrastruktúra kialakításában, üzemeltetésében és fenntartásában érintett szereplők feladatait, továbbá a töltő infrastruktúra használatával kapcsolatos fizetési megoldások és az e-mobilitás szolgáltatás igénybevételével kapcsolatos ügyfélkezelései feladatokat.

A Platform szerver szinten képes lesz integrálni az e-mobilitási szolgáltatások igénybe vételéhez szükséges valamennyi elektronikus fizetési rendszert és alkalmazást (NFC alapú kártya, Nemzeti Egységes Kártyarendszer, applikáció, SMS fizetés).

 

E-autóflotta kialakítása

Az elektromos gépjárművek számának és részarányának jelentős növekedése és a kormány példamutató szerepének erősítése érdekében az e-Mobi célja egy elektromos autókból álló flotta létrehozása, amelyet központi költségvetési szervek részére biztosít.

 

Társadalmasítás a kommunikáció eszközeivel

Az elektromos autózás hazai elterjedésével egyre több fórumon jelennek meg a kapcsolódó hirdetések, melyek egyes autótípusok előnyeivel, hátrányaival foglalkoznak. Azonban az alapokat megteremtő környezettudatos gondolkodás, a szemléletváltás fontosságára e felületek nem, vagy csak csekély mértékben térnek ki.

Az e-Mobi NKft. alapvető célkitűzése a társadalmi edukáció, melynek eredményeként egyre több tudatos vásárlói döntés születhet meg, illetve hosszútávra meghatározza a felnövő generációk gondolkodását. Hangsúlyos szerepet szánunk azoknak a kommunikációs csatornáknak, ahol lehetőség nyílik a párbeszédre, a valós kérdések kifejtésére. Szeretnénk megszólítani a különböző életkorú és különböző érdeklődésű lakosságot. A hazai megjelenések mellett fontosnak tartjuk Magyarország külföldi megítélésének pozitív megerősítését, segíteni kívánjuk a hazánkba látogatni szándékozók ösztönzését, informálását.