Bemutatkozás

Az elektromobilitás a hazai iparfejlesztés szempontjából kiemelkedő fontossággal bír. A klasszikus értelemben vett járműgyártás új alapokra helyeződik, a hagyományos szénhidrogén származékokon alapuló közlekedést fokozatosan fel fogják váltani az alternatív hajtással felszerelt járművek.


A fenntartható fejlődés egyik kulcsfontosságú eleme az elektromobilitás fejlesztése, ami a hazai iparfejlesztés szempontjából kiemelkedő lehetőséggel bír. Manapság az elektromobilitásról főként az elektromos árammal működtethető autókra asszociálunk és hajlamosak vagyunk megfeledkezni a többi, két-, illetve háromkerekű járműről, mint például az e-bike vagy a "Segway" típusú rollerek, a vízi járművekről, vagy akár a repülőkről. Az elektromobilitás terjedése következtében a klasszikus értelemben vett járműgyártás új alapokra helyeződik, a hagyományos szénhidrogén származékokon alapuló közlekedést fokozatosan fogják felváltani az alternatív hajtással felszerelt járművek. Az elektromobilitás fejlesztése túlmutat a klasszikus járműgyártáson, jelentős részarányt képvisel benne az elektronika, a „smart” megoldások szimbiózisa, továbbá komoly hatással bírhat egy adott nemzetgazdaság energetikai kérdéseire is. Kiemelendő továbbá, hogy az elektromobilitáshoz kapcsolódó infrastruktúra kiépítése és üzemeltetése is jelentős potenciált rejt magában.

Az International Energy Agency Global EV Outlook (IEA, 2016) kutatása szerint a forgalomba helyezett hibrid (PHEV) és tisztán elektromos meghajtású (BEV) személyi járművek száma 2015-ben Kínában elérte a 312 000, az Egyesült Államokban a 400 000, míg az Egyesült Királyságban az 50 000 db-ot. A PWC legfrissebb, „Merre tart az elektromos autók piaca?” (PWC, 2014) című tanulmánya szerint 2023-ra az elektromos járművek futásteljesítménye éves szinten eléri a hagyományos hajtásúak jelenlegi futásteljesítményét. A realista forgatókönyv szerint 52 000, többségében hibrid, kisebb részben tisztán hálózatról tölthető gépjármű lehet ekkor Magyarországon.

Az elektromobilitás így már most is, de különösen  2020-ra  jelentős, új képességeket igénylő feladatokat ró mind az infrastruktúrára, mind a forgalomszervezésre, mind a hálózatüzemeltetésre, illetve a szabályozókörnyezetre is. E feladatok támogatására, az elektromoblitási szereplők összefogására, a velük való együttműködésre, a Nemzetgazdasági Minisztérium kezdeményezésére jött létre az e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft., amely 100%-ban – közvetetten – állami tulajdonban van.

Az e-Mobi Nkft. így több (köz)feladat kivitelezésében is segíti a Nemzetgazdasági Minisztérium munkáját, legyen szó az elektromos közlekedés társadalmasításáról és motivációjáról, a töltőinfrastruktúra telepítésének és elszámolórendszerének vagy az elektromobilitási töltési szolgáltatás támogatásáról.

Mivel az elektromobilitás fejlesztése túlmutat a klasszikus járműgyártáson, jelentős részarányt képvisel benne az elektronika, a „smart” megoldások szimbiózisa, továbbá komoly hatással bírhat egy adott nemzetgazdaság energetikai kérdéseire is, ezért az egy igazán jövőbe mutató, interdiszciplináris, stratégiai tématerületet jelképez az ország számára.

Az e-Mobi Nkft. feladata tehát, hogy szakmailag kifogástalanul, pontosan és hatékonyan támogassa az elektromobilitás hazai fejlesztését. 

Tevékenységeink

2017-03-22 10:07:54

Tovább

Az elektromobilitás

2017-03-22 09:59:32

Tovább
img

Brandbook

2017-03-22 09:49:37

Itt minden kedves partnerünk megtalálja az arculati elemeinket.

Tovább
img

Küldetésünk

2017-03-22 09:49:25

Tovább